Friday, February 3, 2012

hidup terlalu mewah??



dalam senang-senang kite tidur atas tilam empuk dalam suhu 16 dajah celcius (air cond tak bole rendah lagi) tiade gangguan nyamuk malah ade pulak bantal peluk bergerak (bini) mahupun tak gerak,, kite sedar tak pemenang anugerah pemimpin terbaik dunia akhirat,, penghulu segale umat, bape terbaik, suami terbaik, sahabat terbaik, datuk terbaik,, kekasih dan pesuruh tuhan sekalian alam ALLAH subhanahuata'ala tidak pernah lena tidur kerane takut akan azab akhirat, memilih untuk tidur atas tikar sehingge berbekas belakang badannye,, beristighfar 70 kali sehari,, tidak pernah kenyang dengan makan roti gandum..

size S, M available


malah kalau para sahabat masuk ke kamar baginde sahabat menangis melihatnya..  hidup kite nie terlalu lah mewahnye kalau nak dibanding dengan hidup rasulullah SAW,, tapi kenape susah nak bersyukur?? kenape solat di hujung waktu? sedangkan kite dah dapat petunjuk sejak lahir lagi kan.. kite islam beb.. pernah bayangkan tak,, kalau kite jadi anak lelaki atau anak perempuan mutusamivelan.. camane kite nak survive sampai masuk islam?? kalau jadi maria ozawa,, tak dapat hidayah camane.. nabi bukanlah regular people,, ehh??

p/s: maulud nabi 2 hari lagi.. :) bukanlah bid'ah..

kalau diberi peluang berjumpe rasulullah  SAW,, ape yang nak anda lakukan?

36 comments:

Yana Libra said...

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada~~

Errah said...

speechless..

akuamir said...

yana-->> alhamdulillah.. tapi T.T

errah-->> wordless hari rabu lah

Cik Aini Lavender's said...

klo la d beri peluang jumpa Rasulullah..rasanya 'ana' lah org plg bersyukur,bahagia sgt..nk bgtau Rasulullah Baginda la org yg plg sempurna.tiada gantiNya.eh tetiba tukar jd 'ana' plak. =)

akuamir said...

haha,, ustazah jadi sendiri tiap kali hari jumaat kan??hahaha

:: Cik Nur :: said...

jangan biarkan kemewahan melekakan kita untuk mengejar akhirat kelak..

jangan lupa bersyukur setiap hari dan berselawatlah ke atas Rasul setiap masa.. :)

akuamir said...

setiap mase,, sukar di situ.. cube pandang sekeliling rumah,, ape yang bole buat kite teringat untuk berselawat ke atas baginde? T.T

Awan Bijan said...

:')

aReLaN said...

manusia skang terlalu mewah tatkala masih ramai lagi yang merana di certain part of the world.nabi yang paling tinggi darjat di sisi ALLAH pon takut akan azab akhirat tapi ntah kenapa kita manusia biasa terlalu alpa ngan godaan dunia kan.hmmmm

akuamir said...

awan-->> suci

alan-->> nie petande akhir zaman juga.. :'(

Muhammad Haziq said...

menagis bebe=="

akuamir said...

ceh wah.. muke ganas badan big show hati taman.. adakah ini cinte ziq??

Muhammad Haziq said...

behelol... bahah yahh!! mcm aku cakap semalam..

ibarat ombak memukul2 rambot^^

akuamir said...

angin kentot sepoi-sepoi bahase.. haha

Arina Shamsul said...

isk..isk..saya terharu baca entri ni.Mari kita perbanyakkan selawat keatas junjungan besar kita RASULULLAH S.A.W..

HeNRieTTa JoSe said...

terima kasih atas perkongsian....kadang kadang dalam meneti kehidupan ini...kite sedikit alpa dan lalai....

Shida Irni said...

Saya tak reti bermadah kata -.-
Terasa insaf baca entri kau mer :D

Keep it work :)

akuamir said...

arina-->> SAW :')

henry-->> selalu,, bukan kadang kaler

irni-->> rahmat tuhan kepademu.. :')

maszull said...

assalamualaikum...hiduplah dlm kesederhanan dan bersyukur dgn semua yg kita ada skg ini...:)

iHEARTyou said...

RINDUUU mahu berarak di maktab meyh :'-(

:: Cik Nur :: said...

jangan lupe tgk alkulian petang ni, tajuk best, PABILA BULAN TERBELAH. itu tajuk dia kalau tak silap cik nur..

^_^ Zaza Nur Iman said...

syukur dgn khdupan skrg..

akuamir said...

Syukur alhamdulillah.. Wahaaa,, aku juga merindui perarakan di maktab dan sekolaahhhh... Pkol brape al kuliah?? Maaf tak hafal,,ahha..

Berterabur komen,, :-)

محمد شهريل القنيطري said...

subhanallah tersentuh aku baca blog ko...terozkn entry mcm ni..aku suka..

akuamir said...

InsyaALLAH kalau ade mase,, :-)

capt. keon alhan said...

muhasabah diri ini kembali....nice en3...

O CIKTEDDY said...

cik trtunduk malu..muhasabah diri balek..trime kaseh ^_^

akuamir said...

mesti cik teddy orang kaye.

ekabukanmakcikkau. said...

aku sekarang ni dalam usaha ke arah tu lah , solat di awal waktu.

akuamir said...

alhamdulillah,, tapi nak tanye sikit bole.. kalau ekabukanmakcikkau,, habis makcik sape?

EZAD AMIR said...

selamat menyambut maulidur rasul bro..
^_^

perkongsian yg baik ni..huk3..
smoga MO dpt hidayah...hek3

akuamir said...

ecececyyhh.. mu tuh kasi dapat lebih,, dah kronik sangat nieh

LynnDamya said...

setuju,tp kita juga hanyalah insan yg baik, sekiranya takdir kite dimurahkan rezeki hingga jd org yg kaya, tak mengapa janji kita sentiasa bersyukur dan menolong org yg memerlukan, klw syg nabi, setiap hari kena selawat ke atasnya, nasihat utk sy juga :)

btw, tQ follow me ya :D

Mishter Izwän said...

nk mntak tlg Rasulullah supaya aku di masuk kan syurga, amin



p/s: hacked wifi tanpa tutorial, beli device dr market dan hacked menggunakan kan cd dan antena, that all

cik Kartun said...

ermm ayat..
mnyentuh segala ceruk hati

akuamir said...

lynn-->> insyaALLAH.. :')

izwan-->> amin.. kene banyak selawat la..

kartun-->> uuu,, touching r nie..