Monday, February 27, 2012

panglime perang dan gelaran??

 *click untuk LAW EXPO^_^*


memang best ah melake,, mmg blom rase menyesal pon pinda melake nie sejak 2008,, ngahaa.. ^_^


* * * * * * * * * *
harinie aku nak citer pasal sorang panglime perang, korang teke lah sape name ngan ape gelaran dye dapat dari RASULULLAH SAW..^_^

beliau memimpin tentere berkuda arab quraisy dalam perang uhud, berjaye membunuh HAMZAH,, dan berjaye mengalahkan tentere ISLAM dalam perang UHUD..




beliau masuk ISLAM dengan kerelaan hati sendiri, menjadi tentere biase dalam pasukan ISLAM.. jadi panglime perang ISLAM sejak perang MUKTAH lawan ROM lepas panglime perang ZAID, JAAFAR ngan ABDULLAH syahid.. dye memimpin tentere ISLAM seramai 3,000 orang lawan ROM seramai 200,000 orang..




tak dapat tewaskan ROM mase tuh tapi kemudian membuka kota MAKKAH dan memusnahkan berhale UZZA atas arahan RASULULLAH SAW.. time khalifah ABU BAKAR memerintah, beliau dapat mengalahkan golongan nabi palsu dengan menewaskan tentere MUSAILAMAH(nabi palsu) walaupon tentere beliau siket..

then dihantar berperang dengan PARSI,, dalam 20,000 tentere ISLAM lawan 200,000 tentere PARSI.. sume peperangan kat PARSI beliau menang... then terus pulak sebarkan ISLAM di HIRAH,, menang sume peperangan kat sane.. then sambung pulak lawan ROM balik,, skali lagi ROM keluarkan sume tentere dye lawan tentere beliau yang siket, tapi beliau dapat mengalahkan tentere ROM.. semase berperang dengan ROM,, beliau dipecat dari menjadi panglime perang oleh khalifah UMAR AL KHATTAB yang baru menggantikan ABU BAKAR.. ABU UBAIDAH AL JARRAH menjadi panglime mengganti beliau sejak tuh..




akhirnye beliau jatuh sakit dan meninggal di rumah,, walaupon beliau mencintai syahid namun beliau mati seperti mati seorang pengecut, katenye.. beliau pernah menyertai lebih 100 peperangan, namun gagal syahid..

p/s: siapekah name beliau dan apekah gelaran beliau??

19 comments:

Shida Irni said...

Alamak, ni yang lemah ni, hehe :D
Nanti aku try buat survey eh mer ?

*salam ^^

aku HaniAsyira said...

khalid al-walid.. pedang Allah kalau tak silap..

dia tak jadi panglima perang dh masa umar al-khatab sebab umar taknak org ckp menang sebab beliau..

Allah janjikan kemenangan setiap peperangan khalid sertai...

kembali berperang masa uthman kan.. hee~~

tengok2 salah

akuamir said...

kembali berperang keh?? mase zaman umar dye dah meninggal lah,, umar nak jadikan panglime balik,, tapi tak sempat,, tapi yang lain tuh betul lahh... ^_^

aku HaniAsyira said...

hahaha.. ok2.. biasalah... buku umar dah lama tinggal kan...
tapi betul kan yg atas2 tuh.... sebab baru abis baca abu bakar..

nak bgtaw.. berjaya ader sume dah buku khulafak al-rasyidin.. tapi... buku uthman salah beli lak... aishhh..

motif bgtaw?? saje nak bg jeles.. wahahaha..

akuamir said...

ceh cehh,, takde sat gi ade pesta buku,, ku cari lah yaa

Hanim Irsyad said...

alamak.. tak taw laa.. kena pegi library, nak taw sapew...

Yana Libra said...

pernah baca,,tp nama tak ingat..lemah btul nak ingat nama2 ni..hehe :p

HeNRieTTa JoSe said...

wow...byknyerr info...maaf la...rietta nie kurang ilmu...xdapat nak agak siapa, takut tersalah orang...

^_^ Zaza Nur Iman said...

yela..xigt sapa... :(

Masz Sidek said...

kena buka buku sejarah islam balik ni...
suka baca kisah2 di zaman islam dulu2...

Tiramisu Fatiema said...

menarik nie..amik masa fikir jap..huhu

Siti Hajar Noh said...

i n t e r e s t i n g . . . tpi, soalan tu ko x tny aq kan?? haha

Cik Nur said...

ni kena selak buku balik ni..zaman Rasulullah dulu, ramai sahabat2 baginda yang layak kita gelarkan panglima..

Nurul Aisyah said...

siapa dpt gelaran singa Allah?

Cik Aini Lavender's said...

alahai...dh lama tggal nih atuk oii..otak pun ala2 dh nk beku dh =p

bgtahu je lah nm apa?
senang nk bg masuk dlm kepala x kuar dh =)

Hanamiko Sakura said...

hamzah asadullah...singa ALLAH??
baca2 je terus terfikir nama beliau... betul tak???

M Fizan said...

wuihhh..sape nie? kalau bagi jawapan terus, aku dah dapat ilmu baru...huhu

O CIKTEDDY said...

ya Allah,trase diri ni..er..kisah ni cik lupe la..


pss ;; bls dr entri ttg ank n mak tu..cik xtau la plak umo die bape tp nmpk mcm 20 an kot..

widiea azira said...

adeh! lemah la pulak bab2 ni. .