Monday, February 13, 2012

gelaran baik punye??


memandangkan hari ni hari isnin,, gua nak nasihat sket lah.. bagi yang masih mempunyai kawan,, cubelah jadi orang yang penting dalam hidup dye.. klo boleh,, biar kite jadi kawan baik bagi sume kawan-kawan kite.. cube ingat balik zaman jahiliah kite dulu,, panggil kawan ngan name BAPAK dye jep..





contohnye kalau nak panggil azlan,, kite panggil kimpol.. itu kan name ayah beliau!! kimpol okey lagi,, tapi kalau tukar jadi 'swimming pool' ape citer??  dalam hadis ade cakap antare dose besar,, adalah mengutuk  bapa sendiri..


Sebagaimana dalam hadis nabi Muhammad SAW bersabda "Antara dose yang paling besar ialah melaknat ibu bapenye". sahabat bertanya : "bagaimana seseorang itu melaknat ibu bapenye??" jawap Baginda :" dia mengutuk ayah kawannye,, lalu kawannye pon mengutuk ayahnye.. dia mengutuk ibu kawannye,, lalu kawannye mengutuk balik ibunya.. " hadis riwayat Bukhari dan Muslim..  


oke,, fine,, fine.. itu kalau name bapak.. camne kalau kite gelar ngan name yang buruk? contohnye ade orang tu muke dye pink2 sket,,



contoh  :p

sebab tu je melekat name babi ngan orang tuh.. bende nie betul2 jadi beb,, senang2 aku tgok orang panggil dye 'babi'.. dye pon sampai dah ta kuase na marah,, last2 layan je name tuh.. =_= bukan arshavin keyh! dalam Quran,, ALLAH sendiri melarang panggil dengan gelaran buruk..


" ... Janganlah kamu saling mencele antare satu sama lain,, dan janganlah selalu memanggil dengan gelaran yang buruk ... " [Al-Hujarat 49 : 11]




p/s: psstt,, akhirat nanti kite dipanggil dengan name kite,, full name siap bin skali.. kalau name aku brad pitt camne??

32 comments:

biela bell said...

setuju dgn amir..duluuuuuuuuu2 tu..dgarlah jugak member2 panggil nama kawan dorang dgn nama bapak..mcm tak beradab pulak kan..lagi2 bila prmpuan yg pggil..lgi nmpak tak sopan..huhu..orang yg kurang sivik je nie yg still pggil nama org dgn glaran yg tak disukai..

Yana Libra said...

tazkirah hari Isnin~~ :)

Shida Irni said...

Takkan nya nama ko BRAD PITT -.-
Hehe, teringat plak dulu aku pun suka pggil nama org mcm tu, tapi takde niat nak kutuk okay ?

aku HaniAsyira said...

panggil dgn kerelaan mereka takpe kan..

as long as taklah panggilan buruk dan maksud yg buruk

Arina Shamsul said...

oleh sebab itu, amir kalau ada anak nanti beri nama yang baik maknanya pun baik2,kita di akhirat kita dipanggil dengan nama kita kan?ihik.

pangilan itu satu doa..:-)

aku HaniAsyira said...

hahaha.. tnggu update ker?? tetibe komen sini kan.. rasa2 pnggil gelaran ape dulu kan..

aReLaN said...

nasib baik la tak pernah orang panggil nama pelik2 kat aku.kalau panggil gak memang kena tibai la jawabnya.

ps : lepas spm aku gi interview atma (3 minggu habis) n interview mara (jepun nye program).

Hanamiko Sakura said...

betul tu.... tak baik cakap orang cam gitu..

O CIKTEDDY said...

Alhamdulillah..spnjang cik hdup x penah lagi cik pnggl org ngn name yg x elok..hehe

pss:: ha,dh update..hehe mekaseh tlong warning ^_^

:: Cik Nur :: said...

waktu sekolah dulu, org selalu ejek nama abah cik nur..tapi cik nur buat dekk je..lantak kome la..

tapi bila susah tahu lak diorg cari cik nur...ermm..manusia...

AsH ShiKaNo said...

normal lah manusia,, suke wat bnda tnpa pikir kmudian hari..betul tak amir?? haha

reenapple said...

oh... teguran yg bagus..=)

aku dulu pun , ada orang panggil au dengan satu nama gelaran... but then , aku biarkan je... lama3 diorang dah tak panggil aku sebab aku tak layan diorang.. hahaha

..cik gugu.. said...

dlu sek mmg slalu org ejek name bpk .. kdg2 name atok nenek moyang pon kne ejek skali ~

^_^ Zaza Nur Iman said...

haha..dulu zaza pnh dpt gelaran "cekering" tak tau la nm apa tuh..sbb dlu kck n krus sgt..skg xde dah..huhu

Cik Aini Lavender's said...

dh jd mcm kebiassan kan...kat sekolah dulu suma pggl mcm tu.tambah bila gadoh ckit,mcm2 gelaran kuar =)
maybe zmn tu x bp nk pandai lg kot bab2 agama ni =p

Anak Munsyi said...

nice post my fren :)

maszull said...

assalamualaikum...jgnlah ada sikap yg begitu harap dijauhkn...:)

Tiramisu Fatiema said...

tul..setiap nama ada maksud masing2 kan..so kena panggil elok2..kita mendoakan org tu jugak..

Nurul Aisyah said...

wah...jd ustaz Amir hari ni yer? hehehehe...yep betul tu...x baik panggil seseorng dgn nama yg tidak disukai. Sudah tentu kita sendiri xnak dipanggil dgn nama tah pape kan..haha so kenalah panggil org elok2.......hehehe

Azham Vosovic said...

serious ada org panggil kwn dia B*bi? kesiannya...

NAL said...

setuju dengan Amir..x baik betul panggil org mcm tu..

محمد شهريل القنيطري said...

perghhh ust amir,perkongsian yg mantap disertai dgnn alquran dan hadis..

Muhammad Haziq said...

bagus dah jadik pendakwah^^ greaatt^^ teruskan cHaiyok!!!
pitt POll~~wakaka

K O R I E said...

huhu, gelaran nama org muda belia mmg sllu pelik pon ;p

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm klu prasan rmi suka panggil nama2 buruk skarang ni, dan malangnya, diorng trlalu bangga dengan apa yg diorng buat..

Semut Senyum said...

sah sah mmg tak baik kutuk mengutuk...

eva said...

ish ishh tak baik buat mcm tu kat kwn.. kan lebih elok puji mcm artis itu ini ke hahahah

tp nasib baik masa skolah dulu, kwn laki salu men nama bpk sy tp diaorg salah sebut, sbb diaorg sebut ROMINA.. diaorg ingat tu nama ayah sy, tp tu nama pjg sy lah, eva romina binti abdur lahim .. hahaha

CekbOlat-bOlat said...

oh.. ko panggil aku ape? BOLAT..

Teenager Housemaid said...

bagus entry ni..:D
nice..

ouh, kat akhirat Allah panggil kita dengan anma ayah kita eh?
baru tau.. -_-'

Nong Andy said...

Jadilah kawan yg baik :)

tapi adakalanya kecabulan mulut tu tanda kemesraan hehehe.. dan ia akan berakhir bila memasing bawa haluan.. tiba masa kita akan rinduinya semula.

chemay said...

errr.
memang macam tuh budak lelaki kat sekolah chemay dulu.
panggil orang guna nama ayah dia.
entah apa2
-.-

Mia Adriana said...

dulu dan sekarang sama jew..
gelaran cam tuh selalu budak sek yg amalkan..