Tuesday, January 31, 2017

Anak kenit

Anak2 kenit generasi ke 3 ke 4 tak sure. Baru nak dijinak2 kan dengan orang. Penat menangkap nye.

Thursday, January 26, 2017

Tooth extraction (contain graphic)

5 tahun lepas, awal tahun 2012, aku diserang sakit gigi yang aku rate 10/10. Sakit yang terlampau lah sakit. Lepas 2 hari, rase bengkak, tapi da kurang sakit. Pergi klinik gigi, jalan die same ade cabut atau buat rawatan akar. Aku pon decide buat rawatan akar.

Disebabkan rawatan akar ni berskala, kene dtg appointment rasenye 6 bulan lepas 1st treatment tu. Tapi disebabkan dalam jangka masa tu family pon da pindah dari melaka ke KL, aku pon abaikan appointment tu. Lagipon dah tak sakit, malas lah.

Tahun lepas tahun, aku perasan gigi yang sakit dulu tu, yg die dah inject haritu untuk rawatan akar, mula reput. Reput maksud aku mula terhakis sikit demi sikit. Sampai la tahun lepas, complete hilang gigi tu, tapi mmg takde sakit langsung. Walaupon da hilang dr pandangan, tapi akar die masih tinggal kat dalam.

Hujung tahun lepas, sebelom exam start sakit balik, dengan skala 8/10, tak boleh tidur gak la malam tu. Kalini sakit die lame pulak tak elok2. Cume lepas 2 hari, sakit tu dalam 1/10 je la, tapi stay berminggu2. So baru la nekad nak pi cabut jugak.

Aku cabut ni 2 hari lepas, kat PPUM, yang cbutkan 2 budak UM, chinese yang praktikal. Nak cabut je amek mase dekat 2 jam, lame gile woi, haha. Diorang pon kate ni kali pertama nak cabut gigi yang takde hujungnye. So mmg kene potong sket la gusi tu nak tarik akar yang tertinggal kat dalam. 3 kali inject, tapi diorang punye inject terbaik tak sakit. Seingat aku dulu doktor gigi inject kemain ganasnye. Ade dentist sebenar jugak yang guide diorang, tapi die busy kejap pi tempat lain. Pastu mase tu jugak die nak ajar macam2. Aku rase macam bahan experiment pon ade.

Aku tak tahu ape yang die buat, tapi rasenye macam proses wisdom tooth kot sebab gigi kat dalam gusi? Test la youtube ngeri poik. Mase nak cungkil gigi keluar, die pusing2 one way, macam screw pulak gigi aku ni. 2 akar die keluarkan, tapi bukan patutnye 3 ke? Apapepon sume da lepas.

Masalahnye skarang, dah 2 hari, aku rase tak selese lagi kat tempat tu. Rase bengkak sket. Risau ape2 je ni.

Tuesday, January 24, 2017

Surah Yusuf

Dalam banyak2 surah, bagi aku surah Yusuf macam special sikit. aku sangat suke surah ni. Kalau kau bace terjemahan die, 12 page dari 13 page surah tu, Allah S.W.T ceritakan pasal nabi Yusuf je. dengan seindah-indah penceritaan yang sangat menarik, sape yang rajin bace terjemahan2, mesti dapat rase kelainan kat surah Yusuf tu. macam yang aku cakap, dalam surah  ni specialized pasal nabi Yusuf je, mungkin ade yang berkata, obvious lah tu sebab nama pon surah Yusuf. tapi, kalau kau baca surah lain macam surah Maryam, surah Yunus, surah Hud atau surah Ibrahim, dalam surah tu bukan hanya merujuk kepada mereka, tetapi kebanyakannya menceritakan jugak pasal nabi2 lain, terutamanya paling banyak disebut dalam al-Quran adalah kisah nabi Musa dan Firaun. dan kisah nabi Yusuf pulak tak disebut dalam mane2 surah lain (seingat saya).

seperti yang kita tau, Nabi Yusuf ni seorang yang diberi ilmu pandai tafsir mimpi. tapi nabi Yusuf tak dapat nak tafsir mimpi die sendiri, yang diceritakan pada awal surah.

ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanyaa : "Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku". (12: ayat 4)

then mula lah kisah2 ujian nabi Yusuf ni, antaranya die dibuang oleh abang2 nya, dijadikan hamba, digoda oleh Zulaikha dan dipenjara. kisah dimana orang terlukakan tangan ketika melihat kecantikan paras rupa nabi Yusuf pon ade dirakamkan dalam surah ni. kecantikan paras rupa nabi Yusuf yang tak dapat kita bayangkan, sehingga mereka berkata "ini bukanlah seorang manusia, ini tidak lain melainkan malaikat yang mulia!".

dan yang buat lagi menarik, bila dah bace banyak kisah2 yang berlaku, aku pon dah lupa pasal mimpi nabi Yusuf pada awal surah tu. tapi bila di penghujung surah, nabi Yusuf bagitau ayahnye, "wahai ayahku! inilah dia tafsiran mimpiku dahulu..." aku yang dah lupa ape mimpinye, kene belek la kejap nak bace balik ape mimpi nabi yang dulu,haha. ternyata segala yang berlaku ade hikmahnye.

nak tau ape maksud mimpi tu? bace sendiri, Assalamu'alaikum.

Sunday, January 22, 2017

Sedekah

Sedekah. Satu perbuatan yang baik, yang diceritakan jugak kelebihan2 nye di dalam al-Quran. Bagaimana di ibaratkan pohon yang mempunyai tujuh tangkai, dan setiap tangkai itu dipecah sepuluh lagi, balasan bagi sedekah. Namun, ramai manusia kini ambil kesempatan atas kemurahan rakyat Malaysia ni. Sehingga mereka tidak ingin lagi berusaha. Masakan tidak, aku kerje dulu penat2 sejam boleh dapat rm5 je, kalau minta sedekah, sejam berapa dapat? Ratus maybe?

aku belajar di UIA sejak 2012, danau antara tempat lepak malam yang dekat. Kalau lepak makan di danau, kau akan disinggahi setidak tidaknye 2, 3 orang peminta sedekah. Sehingga hujung tahun 2016, peminta sedekah yang sama yang masih meminta. Bagaimana ia menunjukkan meminta sedekah tu tidak menyelesaikan masalah, bahkan mungkin membuatkan diri selese dalam situasi meminta. Mendapat belas kasihan insan yang pemurah.

Malah ada wartawan yang cuba menyamar menjadi pengemis, untuk mengetahui pendapatan seorang pengemis di ibu kota, percaya atau tidak, dengan bermodalkan baju yang compang camping, pendapatan yang dikira boleh mencecah rm18,000 dalam jangka masa sebulan!

Aku tidak menidakkan masalah poverty di Malaysia ini. Sekadar meluahkan kekesalan atas sesetengah pihak yang mengambil kesempatan.