Monday, April 17, 2017

My first 10KM run

Bila berat da start masuk lingkungan slighly overweight awal februari haritu, mula la niat nak exercise. Bila aku start lari, niat nak kurus je, tapi komitmen aku berlari ni tinggi pulak, sampai aku rasa improvement day by day.

Awal-awal dulu, lari 5 minit pon dah separuh nyawa habis, tu pon tak sampai 1KM. Lepas 2 bulan, harini 1st time dapat lari 10KM tanpa henti. Total time 1 jam 26 minit untuk 10.6KM. Memang slow pace tapi sebab target aku distance je dulu. Ultimate target buat 10km bawah 1 jam.

Dalam tak sedar, rupenye aku dah minat lari. Memang puas lepas lari tu nikmat jugak la, walaupon kadang2 sakit2 kaki lepas lari. Alhamdulillah, skarang aku lari lagi, bukan niat nak turun berat badan, tapi untuk get fit, healthy body. Sebab ni jugak aku yakin boleh panjat gunung Nuang walaupon tak pernah daki gunung sebelum ni. Ape gune kurus kalau takde stamina?

Kadang-kadang yang berisi lagi fit

Saturday, April 1, 2017

Newbie to Gunung Nuang

Gunung Nuang ni gunung pertama aku daki. Aku ni boleh kate newbie lagi la, yang pernah naik bukit broga, saga and tabur (far east & extreme) je yang mane pendakian setakat sejam lebih je. Tapi gunung Nuang ni gunung tertinggi di Selangor (1439 meter). Ni yang buat aku tertarik sangat nak daki.

Pendakian bermula tepat jam 1.00 pagi, bersama Radzlan, Raisudin dan Akmal. Diorang ni bagi aku super fit, sebab laju kemain.

Mendaki

Car-park to Camp Lolo
- start jam 01:00, sampai jam 02.20
- masa kami 1 jam 20 minit (ni tanpa berhenti). Kalau banyak stop boleh sampai 2 jam lebih
- jalan ni dikenali as "never ending road"

Camp Lolo

- kawasan perkemahan. biasenye hiker akan bermalam kat sini, then sambung mendaki awal pagi esoknye. Tapi kami decide one day, so tak berkemah. Tapi rehat 40 minit di sini, sebab member da ngantuk sangat. Hahah

Camp Lolo to Camp Pacat

- start jam 03:00
- tiba di Camp Pacat jam 04:20
- masa kami 1 jam 20 minit
- track dah mula mencabar, mase ni mmg aku tak boleh nak kejar pace diorang. Bagi aku part ni paling mencabar. Mungkin 4, 5 kali rehat dalam 2, 3 minit.

Camp Pacat

- mase ni member da ngantuk sangat, die sambung tidur lagi.
- rehat 1 jam 10 minit (sampai 05:30)
- masak maggi, buat kopi

Camp Pacat to Pengasih False Peak

- start jam 05:30
- tiba di Pengasih jam 06:30
- masa kami 1 jam
- track ni paling curam skali, tapi enjoy sebab terbaik la jalan2 and batu2 besar die.
- sebab lame sangat rehat tadi, tak sempat subuh kat puncak, subuh kat sini je.
- lepas subuh sambung jalan

Pengasih False Peak to Puncak Nuang

- start jam 07:00
- tiba di punjam jam 07:30
- masa kami 30 minit
- dari pengasih, kene turun dalam 10 minit (sebab false peak), then mendaki balik, agak curam untuk sampai ke puncak
- puncak tak nampak view sangat, tapi yang penting sampai puncak tu! xD
- kami yang pertama sampai puncak, next hiker sampai around 08:50 ,
- kat sini, masak maggi, kopi, and so on, gosip2 sampai ketiak member luka

Turun

Puncak Nuang to Camp Lolo

- start jam 09:00
- tiba jam 11:00
- masa kami (2 jam non-stop)
- mase ni ramai hikers tengah mendaki asek tanya berapa jauh lagi, nak jawab takut patahkan semangat pulak xD
- mandi sungai di Camp Lolo
- mase di barai, handset, dompet aku semue tercelup dalam sungai

Camp Lolo to Car Park

- start jam 12:00
- tiba jam 13:10
- track ni naik turun naik turun, so balik pon lebih kurang je ngan mase naik,
- masa kami 1 jam 10 minit (non-stop)
- mase balik mmg terasa sangat jauh die, layak sangat digelar "never ending road"

Overall, gunung ni mmg mencabar, tapi sebab aku follow dak2 fit aku pon push  myself sket la. Not bad la sebab rasenye we did it faster than average time.
then, besoknye macam biase sakit2 satu badan, 3 hari baru elok, hahah

Raisudin, aku & Akmal
That view bile kau lagi tinggi dari awan
 Akmal, Radzlan, aku & Raisudin ft. Tupai gemuk penunggu gunung (atas tangan Radzlan)