Saturday, September 3, 2011

pengalaman dari saksi sebenar- tragedi syawal~

SALAM
klau dah time2 raye cani, tak lain ta bukan orang mesti la post pasal raye la kan.. camne best ke raye tahun nie? yang terlebih best mesti la yang sebaye dengan aku nie,, sminggu lagi trial SPM.. :) mesti sume happy2 r bulan mulie sangat nie kan.. habis je ramadan terus laung merdeka!!.. aik,, jangan tak taw merdeka lah bg syaitan ya dah terlepas dari belenggu,, kirenye merdeka yg ko sambut tu same merdeka ngan syaitan sambut.. atau korang ni sebenarnye memang syaitan lah kan.. lupe plak aku.. =,=" haish

lain plak bg aku,, dalam korang sambut raye,, aku... aku... melalui tragedi HITAM,, bukan merah lah!! HITAM..

1 syawal~
petang tu tibe2 tukar plan nak balik kmpung segamat petang tu jugak,, asalnye besok pagi lah baru gerak,, aku sebagai anak kedue pown satu tuju jela.. mase dah kat segamat,, aku jumpe syukri asar, kat pizza hut,, sempat la bergurau sende ngan dye.. :)

lepas tu sumpa aku rase lain macam atas beberape perkare,,
1st- time aku dengar DJ radio cakap semoge raye tahun nie lebih bermakne, aku trpkir msti org yg penah eksiden waktu raye rase raye dye sangat bermakne..
2nd- aku terbayang ape nak buat klau kete nak eksiden, aku akan peluk kaki,, tunduk bawah bentuk badan cam bola..
3rd- aku tgok sape yg pkai sit belt,, sape yg tak pakai.. tataw lah knape lah kan..
4th- mak borak ngan abah, peristiwe mase abah eksiden 17 tahun lepas,, kat simpang petame na masuk kampung..

ttbe,, simpang petame mmg lepas lah kan,, orang kate "banana not fruit 2 time" la kan..tapi sape sangke simpang akhir skali plak berlagu tragedi nye.. betul lah orang berpengalaman cakap,, " malang nie odourless".. mase tu 9.15 malam


mak sempat jerit,
abah terus brek,
mungkin jalan sempit,
tak,, sebab bawah gaung tu ade parit!!

sebab jalan yg lurus tu,, gelap sangat.. ttbe ade selekoh ta diduge,, itu yg dah brek pown ta mampu selamatkan kete.. kete terus langgar pokok2 semak sblom jatuh gaung tu.. sampai skunk ingat lagi camne perasaan waktu tu.. aku sedar je muke aku dah basah.. aku capai enset yg aku ta ingat lah kat mane letaknye, aku suluh tgok rupenye tangan aku pown dah penuh darah.. aku lap muke,, ludah pown lkuar darah.. paling aku ingat, aku dengar suare mak aku dah mengerang sakit,, dye tersepit ngan kusi ngan dashboard.. aku sekuat hati nak tarik kusi mak,, tapi tak mampu.. maaf mak.. (T.T) lepastu cik ayah tarik aku kluar, aku sempat cari slipar dlu,, time na naik atas tu,, aku terjatuh.. lepas tu org da ramai,, tarik aku sampai tepi jalan.. mase jatuh tadi, slipar aku sbelah da trtanggal,, ah biarla..~

for your imagination

kat atas aku tgok abg aku dah trduduk,, muke dye penoh darah jugak,, adik gurl aku plak menangis dah aku tgok.. aku pown duduk kat tepi jalan.. then aku nampak org ramai dah bawak mak aku kluar dari kete, dudukkan kat tepi jalan.. aku tros berlari kat mak.. peluk mak,, tgok muke mak dah penoh darah jugak.. sapa2 yang dapat msg aku tulis " aku eksiden terok", tu,, mase tu aku tgah kat tepi jalan lagi, sori ta dapat layan msg kau orang masa tu.. anak mane yg tak sebak tgok mak macam tu.. mak sibuk tanye mane abang, mane adik, mane abah, pdahal mak yg paling lemah layu mase tu.. mate pown mak ta larat nak bukak.. adik pown mampu menangis je tngok mak mcm tu.. abg, adik ngan org ramai ckp jangan kasi mak tertido,, aku pown terus berbual kasi mak lege, sampai ambulan datang rasenye 15 minit kot.. abah plak kaki dye dah sakit sangat,, dah ta larat na berdiri.. kpale abah paling banyak darah, kpale dye koyak kat atas.. mak koyak kat atas mate aku nampak.. abg ta boleh bukak mate,, duduk diam je..

sempat aku ajar mak mengucap,, takut2 lah jugak kan.. then atuk,, pak cik aku pown sampai.. dorang tlong kluarkan barang2 pnting dari kete.. then ambulan sampai,, aku tlong naikkan mak atas kete usung tok masuk dalam ambulan.. dalam ambulan,, adik aku nangis lagi~ dye soh aku tros becakap dengan mak, jangan kasi mak tido.. mak pown ckp bende same je,, mane abg,, mane adik,, mane abah.. laju gila lah ambulan tu, takut jugak aku time kat simpang 1st mase na masuk kmpung tu, tmpat cik ayah eksiden dlu,, dye laju then brek mesti tekejut jugak tgok simpang nye macam celake..sebab ape,, lori yang nak tarik kete aku pown lepas aku blah je,, dye eksiden kat situ,, itu sampai 4 ambulan ngan 3 lori tarik kete datang..
tgoklah kelajuan dye tu,,
dalam ambulan tulah aku dapat taw yg adek aku tak kene ape2,, sikit calar pown takde.. alhamdulillah.. sampai kat hospital aku dah tak tahu pape, pasal dokter pisahkan ktorang, mak tmpat len,, aku tmpat len,, abg tmpat len, abah tmpat len.. yg aku taw dye masukkan kain sepanjang 2 pembaris dalam hidung aku sebab darah ta brenti2 mengalir.. pedih sangat.. then sume kene x-ray takut ade patah dalam, retak ke.. mase tu dah ramai pakcik,, atuk , nenek, kazen ramai da sampai.. bler dorang tanye adekku,, lagi lah menangis..

dalam pkol 2.00 pagi kot sume da masuk wad, kcuali aku dapat balik,, dah ta perlu jumpe doktor katenye.. maybe doktor pown dak taknak jumpe aku.. tak hamak la kot bahase kasarnye.. abg aku still taleh bukak mate.. pak cik aku bawak balik kmpung segamat. balik tu aku taleh tido sampai dalam pkol 3.30 rasenye, then 5.30 tebangun, taleh tido balik.. pedih sangat mase tu.. hidung ngan tangan mule bengkak..

p/s: dah,, malas na cter..

17 comments:

MuaR BuDak sTiLo said...

pengalaman ..semoga semua cepat sembuh ..

akuamir said...

aik,, laju kau jumpa,, tanx..

Fizakenet said...

Semoga cepat sembuh yaa :) Dah nak trial ni :)

akuamir said...

tanx... oke,, amin..
hmm...

yatt said...

takziah atas ape yg menimpa.
nika ko still handsome takk ?
haha

akuamir said...

hurm,, ade kesan saqmurai la kat muke

apenye soalan daa,,haha
tanx..

MuaR BuDak sTiLo said...

aku memang cepat jumpa orang orang yang baru update blog ni ..hahaha

akuamir said...

musykil tol,, asek refresh ea?? ahha

MuaR BuDak sTiLo said...
This comment has been removed by the author.
MuaR BuDak sTiLo said...

yelaa ,nak tengom cerita terbaru kawan-kawan aku :D

MuaR BuDak sTiLo said...
This comment has been removed by the author.
MuaR BuDak sTiLo said...
This comment has been removed by the author.
MuaR BuDak sTiLo said...
This comment has been removed by the author.
MuaR BuDak sTiLo said...
This comment has been removed by the author.
akuamir said...

wahaaa.. mmg up to date betol ah.. :)

MuaR said...

internet problem ,amek kao byk gila komen ..haha

akuamir said...

takpe,, suke,,haha