Wednesday, February 29, 2012

tarikh 4 tahun skali,, sambut la beb, hangout jom??

beliau tak pernah kalah dalam peperangan.. name beliau KHALID AL WALID,, khalid ialah sebilah pedang dari pedang ALLAH.. gelaran dye 'PEDANG ALLAH' ..

* * * * * * * * * *



klik play dulu :)



hallo brooo,, nie perkembangan mak ku siket,, dye kene jalani kimoterapi dalam 6 kali kot, skali buat tuh dalam RM3,000.. so,, RM18,000 tuh kimo sahaje.. then ade terapi ape tah lagi.. nasib ramai bagi doa sokongan mak ku masih kuat, yeah!




hahaha,, aku rase tuh aku 5 tahun lepas kot..



bro,, dah dah,, stop lagu tuh..


gua na bagitau,, tadi gua lepak town,, lepak 2 orang je beb,, aku ajak dalam 10 orang, last2 sorang jeh yang set pergi,, kemane perginye kawan kalau tak jumpe kawan beb?? T.T


gua rindu hangout impian




takpelah, gua paham,, dah tercatat dari sebelom kelahiran aku lagi yang 29/2/2012 aku tak jumpe ramai ramai orang.. tapi jumpe sorang pun kitorang tak benti bual dari jumpe sampai balik.. sempat layan adnan sempit 2 memang lawak! n sempat aku spare 5 kali main bowling..!! kau tunggu lah FANA SKOBA,, set je time kite lawan,, DUSH! bukan far farhana yee..


p/s: beri gua semangat blogging please,,, bahaye nieh

Monday, February 27, 2012

panglime perang dan gelaran??

 *click untuk LAW EXPO^_^*


memang best ah melake,, mmg blom rase menyesal pon pinda melake nie sejak 2008,, ngahaa.. ^_^


* * * * * * * * * *
harinie aku nak citer pasal sorang panglime perang, korang teke lah sape name ngan ape gelaran dye dapat dari RASULULLAH SAW..^_^

beliau memimpin tentere berkuda arab quraisy dalam perang uhud, berjaye membunuh HAMZAH,, dan berjaye mengalahkan tentere ISLAM dalam perang UHUD..




beliau masuk ISLAM dengan kerelaan hati sendiri, menjadi tentere biase dalam pasukan ISLAM.. jadi panglime perang ISLAM sejak perang MUKTAH lawan ROM lepas panglime perang ZAID, JAAFAR ngan ABDULLAH syahid.. dye memimpin tentere ISLAM seramai 3,000 orang lawan ROM seramai 200,000 orang..




tak dapat tewaskan ROM mase tuh tapi kemudian membuka kota MAKKAH dan memusnahkan berhale UZZA atas arahan RASULULLAH SAW.. time khalifah ABU BAKAR memerintah, beliau dapat mengalahkan golongan nabi palsu dengan menewaskan tentere MUSAILAMAH(nabi palsu) walaupon tentere beliau siket..

then dihantar berperang dengan PARSI,, dalam 20,000 tentere ISLAM lawan 200,000 tentere PARSI.. sume peperangan kat PARSI beliau menang... then terus pulak sebarkan ISLAM di HIRAH,, menang sume peperangan kat sane.. then sambung pulak lawan ROM balik,, skali lagi ROM keluarkan sume tentere dye lawan tentere beliau yang siket, tapi beliau dapat mengalahkan tentere ROM.. semase berperang dengan ROM,, beliau dipecat dari menjadi panglime perang oleh khalifah UMAR AL KHATTAB yang baru menggantikan ABU BAKAR.. ABU UBAIDAH AL JARRAH menjadi panglime mengganti beliau sejak tuh..




akhirnye beliau jatuh sakit dan meninggal di rumah,, walaupon beliau mencintai syahid namun beliau mati seperti mati seorang pengecut, katenye.. beliau pernah menyertai lebih 100 peperangan, namun gagal syahid..

p/s: siapekah name beliau dan apekah gelaran beliau??

Saturday, February 25, 2012

best week around MITC??

*for every 200 likes,, u will win just click here*

allloooo guyss.... ^_^
serius lame giler tak update ta blogwalking,, tapi harinie dah sihat, aku lawat balik korang selagi mampu.. uhuk uhuk *batuk konon konon

* * * * * * * * * *


kedai buku dalam mydin nie ah aku start keje bulan 3 nanti ,, ade pesta buku..

serius lah, aku dah kekok tak ingat na tulis ape dah.. oh ye,, nak bagitau,, skunk nie kat melaka macam2 ade,, sungguh.. kene datang nieh!! 1st ade PC FAir kat MITC,, nampak nie aku dah gune laptop baru, tu yang semangat upbedate nieh,,haha..

dalam MITC


then ade JOM HEBOH.. kat MITC jugaa.. tapi PC kat dalam..




then ade LE TOUR DE LANGKAWI start kawasan berdekatan juga..



lepastuh ade juga ape bende tah,, 1 Malaysia punye.. =_=

Saturday, February 18, 2012

taknak keje petronas pulok??

support lah EARTH HOUR demi negare,, :) *click click

tanx bro sape2 yang mendoakan mak ku.. make beliau sedang berade di wad untuk 2, 3 hari lagi.. then banyak kemoterapi lagi nak buat nak kasi ihlang sume sise2 cancer. tanx que guys!!


aku pena kene pakai tuh mase tak pakai songkok hari jumaat kat skola mude2 dulu,,haha




* * * * * * * * * *

semalam pihak petronas dah kol gua,, katenye dah bole setat isnin nieh.. tapi hati gua dah memberontak taknak pulok keje yang super osem konpem memenatkan lorh.. 6 hari semingggu,, 1 hari 24 jam.. :O


so,, gua decide cari keje lain dah test cube kat kedai buku2, surat hkabar bagai tuh kat dalam mydin,, mmg ramai orang lah.. sat gi dye soh datang bawak salinan IC ke,, gambar sume bagai.. haaa,, kan rileks sket tuh keje nye,,mehehe.. so,, maaf sangat lah pasal post pasal petronas tuh rasenye nak delete bole??haha


p/s: tak pasti pon lagi keje dalam mydin tuh dapat,, LOL

Thursday, February 16, 2012

bagi jauh dan hari pembedahan??

lepas sehari tapis akhirnye bocor jugak.. :D dah ade pemenang tertepat dan terpantas,, tahniah cik mimi?? mimo? mimo?? oh 3 skali,, cik MIMI MIMO MIMO!!





saguhati,, terlambat,,huhu


2-->>cik nur http://cahayacita2.blogspot.com/
3-->>mashitah ismail http://hatiberbungaros.blogspot.com/
4-->>^_^ zaza nur iman http://sweetdicember.blogspot.com/
5-->>ariffin mutalib http://ariffinmutalib.blogspot.com/
6-->>mizzkechique http://mizztina.blogspot.com/
7-->>biela bell http://mizzchokie.blogspot.com/
8-->>haniasyira http://hanidzatilasyira.blogspot.com/
9-->> muhammad syahril http://kuahdalca.blogspot.com/


dan ini gambar sebenar,, ade kate ekor anjing,, ade kate rambut ipin, ade kate kapal,, ekor pikachu tak ketinggalan jugak yang cakap tuh bukan ekor B*B*

yang betul,, rambut UPIN!!! bukan IPIN!!!


yang gagal sile cube next week ye,,mehehe..
oke,, selamat berblogwalking,, tak rugi sebab dorang pon blogwalker ^_^


* * * * * * * * * *

malam tadi gua keluar ngan member,, so kat macD berlaku satu adegan drama.. gua jumpa member gua zaman skola dulu.. mase mude2 dulu.. katenye harini dye operation kaki,, bak kate dak bio,, ligament dye koyak main ragbi.. 


oke,, klo nak emo sket,, tekan play





kini.... ibuku berada di hospital sudah... bagi sape yang tak tahu kenape,, silelah belek entry yang lepas2 sket.... mungkin... mungkin ibuku.... sedang berjuang melawan penyakitnye.. kini ibu tak larat angkat tong gas lagi.. apatah lagi pergi gym... petang nie.... ibu akan menjalani pembedahan.... membuang cancer nye.. doakan kesihatan kitorang sekeluarge..... moge dipermudahkan segale urusan.. amin.. ^_^



p/s: sekalung penghargaan buat mereke..


Wednesday, February 15, 2012

Wordless Wednesday#2 a.k.a contest

tanx semalam bro,, siap ade yang bagi jawapan sangat lah betul,,haha.. tapi masalahnye soalan tak same lah.. haha.. interview berjalan ngan baik sampailah akhir skali,, aku tanye biler bole start,, skali dye kate ,, tunggu akak call *kenyit mate* (oke tak,, tipu je) tapi kalau akak tak kol,, paham2 lah.. hati aku bercelaru dengau ayat tuh..

* * * * * * * * * *






p/s: teke gambar ape tuh?? mencari pemenang paling tepat dan cepat.. :)

Tuesday, February 14, 2012

temuduga petronas?? hek eleh,, part time,, -_-?

waaa,, akhirnya gua dah mencapai post yang ke,, hurm,, bape ek??... 1,2,3.. yaa,, 100!!




oke,, tadi gua dah hantar 2 borang kerje part time kat 2 stesen minyak petronas.. yang 1st tuh,, kene datang temu duge pkol 4.30 petang nieh.. yang satu lagi kene datang temu duge gak,, tapi tunggu dye kol suruh datang dlu..



halamakk,, biasenye temuduge nieh mesti soalan mengancam punye,, cube bayang soalan dye,,


1-->> siapakah orang pertame yang terkentut dalam stesen petronas nieh??


2-->> berapakah pendapatan setahun kami??


3-->> biler RON97 nak habis??


pless someone citer kat aku weyh pasal petronas nieh,, klo tak,, takdenye dapat kerje,.... haish..



p/s: pssttt,, satgi gua dah kene temuduge,, tolon,,tolon..

Monday, February 13, 2012

gelaran baik punye??


memandangkan hari ni hari isnin,, gua nak nasihat sket lah.. bagi yang masih mempunyai kawan,, cubelah jadi orang yang penting dalam hidup dye.. klo boleh,, biar kite jadi kawan baik bagi sume kawan-kawan kite.. cube ingat balik zaman jahiliah kite dulu,, panggil kawan ngan name BAPAK dye jep..





contohnye kalau nak panggil azlan,, kite panggil kimpol.. itu kan name ayah beliau!! kimpol okey lagi,, tapi kalau tukar jadi 'swimming pool' ape citer??  dalam hadis ade cakap antare dose besar,, adalah mengutuk  bapa sendiri..


Sebagaimana dalam hadis nabi Muhammad SAW bersabda "Antara dose yang paling besar ialah melaknat ibu bapenye". sahabat bertanya : "bagaimana seseorang itu melaknat ibu bapenye??" jawap Baginda :" dia mengutuk ayah kawannye,, lalu kawannye pon mengutuk ayahnye.. dia mengutuk ibu kawannye,, lalu kawannye mengutuk balik ibunya.. " hadis riwayat Bukhari dan Muslim..  


oke,, fine,, fine.. itu kalau name bapak.. camne kalau kite gelar ngan name yang buruk? contohnye ade orang tu muke dye pink2 sket,,



contoh  :p

sebab tu je melekat name babi ngan orang tuh.. bende nie betul2 jadi beb,, senang2 aku tgok orang panggil dye 'babi'.. dye pon sampai dah ta kuase na marah,, last2 layan je name tuh.. =_= bukan arshavin keyh! dalam Quran,, ALLAH sendiri melarang panggil dengan gelaran buruk..


" ... Janganlah kamu saling mencele antare satu sama lain,, dan janganlah selalu memanggil dengan gelaran yang buruk ... " [Al-Hujarat 49 : 11]




p/s: psstt,, akhirat nanti kite dipanggil dengan name kite,, full name siap bin skali.. kalau name aku brad pitt camne??

Sunday, February 12, 2012

keje 9??

*sumbangan anda sangat saye hargai.. :) CLICK *


oke,, skunk aku dah dapat lesen.. tapi aku rase hidup lepas SPM nie kat rumah sangat lah kosong JIWE tanpe kawan2.. tak macam kat asrama 24 jam ade kawan.. aku paling mude di kalangan bloger2 terbaik yang slalu lawat blog nieh.. korang kene sayang orang mude cam aku tahu.. : )



waa... nampak mude lagi


sekarang,, aku rase nak cari keje 9.. maksud aku ,, sambilan.. tapi aku tengok kawan2 aku nieh,, keje benti,, keje benti,, ade la lepas dapat gaji dah nak tukar.. bertapa bosan dan susahnye cari duit nie kan.. tapi aku rase itu lagi ade live banding aku nie melepak je kat rumah..


cam ahmad si farith tuh,, gaji part time dye RM1800,, kau ada?? keje kat wayang TKS, gombak ,, sedap bhai.. bole dapat tiket percuma lagi..


kalau tgok pulak si ben ashaari,, blog blog blog,, macam2 iklan dah dye ade,, banyak dapatan sampingan tuh.. hehe


tgok pulak si minda kronik,, dah maju,, buat novel 24 bab pulak.. pasnie leh jual,, konpem berebut nak beli,,haha


aku aku?? dok tercongok depan komputer takde dapat ape.. 


motif: ape keje sambilan yang best?? cadangkan sket..


*sumbangan blogger ikhlas klik percuma (bole dapat sampingan sket : ) CLICK *

Saturday, February 11, 2012

mak???!!

tolong bace.. semalam aku jumpe surat dari doktor,, mak ku kate ade rase ketumbuhan.. semalam lepas sembahyang jumaat,, mak pergi hospital amek keputusan ujian same ade kene cancer atau tak.. dan biler mak dah balik.. aku tanye mak,, ape keputusan.. mak terus nangis,, mak pergi kat abah.. abah pon mate dah merah.. aku tak dapat tahan pon turut mengalirkan air mate.. walaupon mak tak bagi jawapan...


bace FB mak ku pon dah cukup tersentuh hati ni.. T.T













doakan kesihatan dan umur panjang mak ku ye,, aku memerlukan ibu... :')



tengok video yang sangat memberi iktibar dan keinsafan.. :')





p/s: mak sentiase betul,,  maaf kalau pernah buat mak terase mak.. dari hujung rambut sampai hujung kaki.. ampunkan dose2 anak mak ye mak..




sumbangan ikhlas bloger,, boleh click percume CLICK

Friday, February 10, 2012

roller coaster paling curam dalam dunie??

aku memang peminat roller coaster,, kat genting aku leh naik 3 x roller coaster yang same..


tapi kalau aku dapat yang nie,, aku pikir 3 x sebelom naik.. :p


takabisha roller coaster
paling curam,, sampai terlebih curam aku tgok.. :O





p/s: tapi kalau mr.bean konpem rilek je.. :p


*sumbangan bloger secare ikhlas ye.. CLICK*

Thursday, February 9, 2012

jpj test happy ending??

weheeeeeeee..... gua lulus lesen kete test JPJ... aku kini penggune jalan raye yang sah.. tahniah member gua gak,, ifa.. seorang cewek yang ku kenal dari ujian komputer lagi,, last2 rapat sangat sampai melekat.. =_=



tapi gua decide "cukuplah perkenalan kite di sini" (dalam hati..) bhahhaa,, kate mulut "lepas nie kite da ta jumpe da ifa.. " lambaian terakhir beliau masih ternampak-nampak dalam bayang.... let by-gone be by-gone,,hhaa..


biarlah,, kalau ade jodoh jumpe lagi..


lisa surihani tu cantik sket dari dye,, tapi dye cantik banyak.. bhahaha


papepon,, layan camne gua drive sampai lulus tahap 18 nieh?? zass~~



p/s: maaf low quality,,mehehe..

Tuesday, February 7, 2012

tutup akaun??

encik google

adakah blogger otai akan mengakhiri zaman kegemilangan blog mereke lalu blogger2 noob macam kite nie akan  merampas takhtanya?? ohh sangat perasan.. mane taknye,, blog terbest aku pergi yang skali update mencapai 400 + + komen dah pon tak aktif..

lihat je lah kat blog zackzhukhairi yang dah menyepi.. gua rindu beb zaman blog dye meletup dengan bom buatan.. kaw2 gua gelak..

tak pon tgok blog syafiqstatichot yang mase gua baru start jadi blogger,, memang top blog tuh.. tapi skunk,, macam... lost city,, kesian..

klo ta cukup lagi nie tgok blog encik mimpi,, tapi dye nie stilll aktif melukis dan post kat FB,, cume gua rindu dye buat lagu baru,, upload kat youtube,, memang best lagu2 dye.. misteri orangnye..

atau tgok blog nieh yang dah hilang semangat menulis tak macam mude2 dlu,, ape kate korang tinggal jejak kat dye,, kasi dye bersemangat sket.. :) tapi jangan kasi tahu datang dari blog kuh.. awan bijan..

so,, minda gua rasenye dah sangat kronik sampai mempromote blog2 orang,,haha.. ade kah nasib yang same bakal menimpe blog hebat mase sekarang seperti blog minda kronik yang sememangnye kronik??

atau blog hebat lady milo hanye akan menjadi minuman biase semule??

pasti tidak,, aku pasti dorang akan menjadi blogger setia dan mewariskan ke anak cucu macam yang blog makeYOUthink impikan!!,, hua hahahaha...

p/s: peninggal jejak yang memastikan blog itu kekal lame,, tanx.. :D

Monday, February 6, 2012

menang olympiad??

sape pena join olympiad mase zaman skolah2 mude2 dlu?? klo bukan skola pon ade juga benda nie.. aku tak join walopon aku memang minat math add math nie segale bagai.. tapi yang peringkat skola aku join la mase zaman aku form 5 dulu.. oke,, biar aku ulang balik soklan nie kat korang.. soalan yang makeYOUthink


1st skali,, calculator is not allowed,, take that!!

taleh calculator,, wuwuwu



gilaaaa???? aku perlukan calculator!!

korang bayangkan kalau takde kalkulater,, camne aku nak kire 200420052006 x 200420052006 pon aku tataw buat camne.. T.T hasilnye aku menggunekan mase mengire gune bentuk lazim,  habis penuh meje tuh aku conteng..



something salah mase aku kire,, cube kau cek mane salah,, konfem malas,,haha.. nak buat balik pon rase malas

dan selebihnye soalan memang aku jem giler ape bende lah alah nie... *pening



dapat??




sile buat ye




i try bot no




oke nie soalan pertame.. ^^


aku dah jam sangat.. tapi aku dilahirkan walaupon tak hensem tapi masih mempunyai akal cerdas.. aku dapat idea.. yeah it makes me think,,hehe.. dak depan aku nieh budak pakar add math.. dye menang number 2 dalam olympiad nieh.. so aku bagi dye camera aku,, soh dye tangkap pic jawapan dye,,mehehee...



genius add math




bengang giler aku tak paham.. -_-

p/s: mase tuh urat add math sume putus kot,, aku jam giler tak tahu nak buat ape.. patut ler 6 soalan sampai 2 jam.. betul2 makeYOUthink..


minta bantuan sket bole??, buka LINK then click iklan tuh..

Sunday, February 5, 2012

status via blog??

statistik terkini menunjukkan ade permintaan tutorial update via blog, senang la leh promote dalam diam..

click makeYOUthink membawe anda ke blog.. take that!
bende nie tak susah pon,, cume roomate sket la.. memerlukan kesabaran dan kepantasan mate dan tangan..

1-->> taip developer,, click yang tuh..

mudah
2-->> create new app

kacang
3-->> isi mengikut budi bicare hati sendiri.. klo tak tau,, bawak bincang ngan parents

display name tuh name blog,, then click kotak kecil b4 continue
4-->> click edit icon klo nak tukar picture 'comel'(lah sangat =_=) blog korang

ade gambau keh? eh!! tukar yang besar tuh skali tahu..
5-->> scrolll ke bawah,, click website


6-->> masukkan url blog kau..

dan save.. mudah je
7-->> copy 'App ID


senang

8-->> buka pc.statusvia.net,, then register,, cari kat belah kanan tuh

tak susah

9-->> then log in balik,, pilih create app

kacang lupekan kulit
10-->> then log in balik,, then pilih log in as 'namekau' then pilih kat atas skali tuh..

ha,, aku skip gambar tadi,, jage-jage

11-->> click next 2 kali,, then masukkan name blog kao kat application name,, yang App ID tu paste  number ID yang ko dah copy tadi.. *rujuk number 7



12-->> alrite captain,, go to panel

ni pon kene bagitahu ke.. =_=
13-->> update status

dah siap ke??
14-->> click update lagi skali =_=

jage2,, dye tersorok sket

15-->> share it!!

la,, senang,, nampak susah sebab banyak giler step!!
* * * * * * * * * *
next time klo nak update via blog kao,, bukak pc.statusvia.net then pilih your application plak,, then ulang dari step 13.. ienye jauh lebih mudah dari nak buat tutorial nie.. ekekeke..

itu je?

p/s: done.. klo siap bagitahu tau.. nak merase berbaloi sket titik peluh nie... *eh,, takde peluh plak..